حکمت
۞ هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است. ۞
شناسه خبر : 69161
  پرینت تاریخ انتشار : ۲۸ آبان ۱۴۰۲ - ۲۲:۰۰ |
گزارش تحلیلی؛

۳ گزینه اسرائیل برای غزه

«بن کاسپیت» روزنامه نگار اسرائیلی در گزارش ۱۷نوامبر در المانیتور نوشت، اسرائیل در تئوری هنوز نمی‌داند که پس از سقوط احتمالی حماس در غزه چه باید بکند. همان‌طور که «یوآو مردخای» ژنرال بازنشسته اسرائیلی به عربی دست و پا شکسته خود می‌پرسد: «بعدین؟» یعنی بعدش چی؟ مردخای که هماهنگ کننده سابق فعالیت‌های دولت در این مناطق بود، یکی از افرادی است که در مذاکرات پیچیده آزادی گروگان‌ها با حماس شرکت داشت.
۳ گزینه اسرائیل برای غزه

به گزارش راه صنعت، «تزاچی هانگبی»، مشاور امنیت ملی اسرائیل در هفته‌های اخیر گفت که پس از پاک‌سازی غزه از حماس، کنترل این سرزمین باید به تشکیلات خودگردان فلسطین واگذار شود؛ اما این موضع رسمی اسرائیل نیست. در واقع، اکثریت آشکار در میان حزب حاکم لیکود با بازگشت تشکیلات خودگردان به سرزمینی که حماس آنها را در سال۲۰۰۷ از آنجا بیرون کرد، مخالف است. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر، در این مورد ابهام دارد و ایده‌های مختلف مانند اشغال غزه توسط اسرائیل را رد می‌کند؛ اما جایگزینی ارائه نمی‌دهد. تنها سناریویی که نتانیاهو متعهد به آن شده است، حفظ کنترل نظامی اسرائیل در سرتاسر این منطقه است، همان‌طور که اسرائیل چندین دهه است همین کنترل را در کرانه باختری انجام داده است. بی‌میلی او به تعهد آشکارا با آینده شخصی و سیاسی او پس از جنگ مرتبط است؛ آینده‌ای که تقریبا به اندازه غزه تیره و تار است. یک منبع ارشد امنیتی سابق که نخواست نامش فاش شود به المانیتور گفت: اسرائیل سه گزینه دارد. «یکی از آنها عالی است، دومی بد است، سومی بد نیست؛ اما غیر واقعی است.»

یکم) نقشی برای مصر؟
اولین گزینه که از بیشترین حمایت در میان تصمیم گیرندگان اسرائیل برخوردار است، این است که مصر در ازای بخشش کامل بدهی‌های خارجی عظیم خود، کنترل این منطقه را به‌دست گیرد. هنگامی که رهبران اسرائیل و مصر در اواخر دهه۱۹۷۰ در حال مذاکره بر سر پیمان صلح تاریخی خود بودند، اسرائیلی‌ها از انور سادات خواستند که غزه را پس بگیرد؛ منطقه‌ای که تا زمان تصرف این سرزمین در سال۱۹۶۷ مصر اداره‌اش می‌کرد. بیش از چهار دهه بعد – که غزه یکی از پرجمعیت‌ترین و فقیرترین مکان‌های روی زمین شده است – رئیس‌جمهور عبدالفتاح السیسی تمام درخواست‌های ارائه‌شده را رد کرده است. این منبع امنیتی سابق گفت: «آمریکایی‌ها و ما و همچنین برخی از کشورهای حاشیه خلیج‌فارس هنوز از گزینه مصر دست برنداشته‌ایم. تلاش‌ها برای متقاعد کردن طرف‌های مربوطه در حال انجام است که در اینجا فرصتی غیرقابل برگشت برای مصر وجود دارد که دوباره روی پای خود بایستد.» این پیشنهادها شامل بازسازی غزه در جنوب موقعیت فعلی آن – به جای بازسازی در مناطق تخریب‌شده توسط بمب‌های اسرائیل – و انتقال برخی از ساکنان آن به کشورهای عربی یا کشورهای دیگر و باقی ماندن بقیه در غزه بازسازی شده است. مصری‌ها با عصبانیت به این ایده‌ها واکنش نشان داده‌اند. یوسی کوهن، رئیس سابق موساد از سوی حاکمیت اسرائیل مامور شد تا اهرمی بین‌المللی ابداع کند که مصری‌ها را به سمت مطلوب سوق دهد. او ارتباطات متعدد خود را فعال کرده، از کشورهای منطقه بازدید کرده و پیشنهادهایی را ارائه کرده، اما تاکنون بی‌فایده بوده است.

دوم) از رام‌الله تا شهر غزه
گزینه دوم بازگشت تشکیلات خودگردان به غزه است که بسیاری از تصمیم‌گیرندگان اسرائیلی آن را ایده بدی می‌دانند. به بیان ساده، هدف نهایی دولت برای قطع همه روابط بین خود و غزه را به هم خواهد زد. یک منبع امنیتی ارشد اسرائیلی که نخواست نامش فاش شود، به المانیتور گفت: «همین است، دیگر نه اسرائیل و نه غزه. هر چه بود تمام شد.» او افزود: «نه کارگر فلسطینی در اسرائیل، نه آب اسرائیلی به غزه، نه برق، نه سوخت، نه تجارت، نه هیچ چیز. بعد از کاری که با ما کردند، می‌توانند ما را فراموش کنند.» در اینجا منافع سیاسی زیادی مطرح است. راست سیاسی اسرائیل به‌شدت با کنترل تشکیلات خودگردان بر غزه مخالفت می‌کند؛ زیرا می‌ترسد که فلسطینیان آنجا و کرانه باختری را تحت رهبری مشترک متحد کند.

سوم) ائتلاف بین‌المللی
گزینه سوم واگذاری کلیدها به ائتلاف بین‌المللی متشکل از کشورهای عربی و/یا ناتو، اتحادیه اروپا یا سازمان ملل است. یک منبع بلندپایه سیاسی اسرائیلی به المانیتور گفت: «این رمانتیک به نظر می‌رسد، اما این گروه‌ها هرگز کار نمی‌کنند. کسانی که غزه را اداره می‌کنند، باید درگیر شوند و علاقه واقعی داشته باشند، نه اینکه فقط ‌میهمان باشند.» این منبع سیاسی به نتیجه جنگ لبنان در سال۲۰۰۶ و قطعنامه۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل اشاره کرد که قرار بود حزب‌الله را از جنوب لبنان، دور از مرز اسرائیل، تا خطی در شمال رودخانه لیتانی خارج کند. یک نیروی چند ملیتی در امتداد خط مستقر شد؛ اما حزب‌الله به تدریج به جنوب بازگشت. این منبع با اشاره به درگیری‌های خشونت‌آمیز با حزب‌الله در هفته‌های اخیر گفت: «هیچ‌کس جرات نکرد به حزب‌الله بگوید در مرز [با اسرائیل] مستقر نشود که ما را به تشدید تنش‌های کنونی سوق داد.»

یکی از راه‌های خلاقانه‌ای که در حال انجام است، ساخت یک جزیره مصنوعی عظیم در سواحل غزه است. یکی از مقامات ارشد امنیتی سابق به المانیتور گفت: «این کار ارزان‌تر و سریع‌تر از بازسازی خود نوار غزه خواهد بود. فناوری، ابزار و پول وجود دارد. ابوظبی و دبی دارای تعداد زیادی از این جزایر مصنوعی هستند که به قطب گردشگری، تجارت، مسکن و زیرساخت تبدیل شده‌اند. نسبتا آسان است، ارزان است و به همه این امکان را می‌دهد که برگ جدیدی را برگردانند. غزه‌ای‌ها سرزمین جدیدی با زیرساخت‌های کارآمد دریافت خواهند کرد. دیگر مرز زمینی بین اسرائیل و غزه وجود نخواهد داشت.» این منبع هشدار داد که هرگونه تلاش برای بازسازی غزه با توجه به شبکه عظیم تونل‌های زیرزمینی که ممکن است همه چیز در آن فرو بریزد، محکوم به شکست است.

| منبع خبر : دنیای اقتصاد
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای ۳ گزینه اسرائیل برای غزه بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.